50.100

Despre seria CFR 50.100 credem ca s-a scris prea putin raportat la rolul pe care aceasta serie de locomotive din parcul CFR l-a avut in dezvoltarea Romaniei. In plus, pe langa lipsa de informatii publice despre aceasta locomotiva, seria 50.100 este tratata uneori pe nedrept impreuna cu modelul 50.000 CFR. Consideram tratarea impreuna a acestor locomotive ca fiind o greseala, cele doua modelel avand caracteristici distincte, (lucru lesne de inteles daca se face o comparatie  chiar si sumara a celor doua tipuri de locomotive).

Nevoile de transport din Romania Mare au impus achizitia rapida de locomotive puternice, destinate unui trafic in continua crestere si refacerii unui parc de locomotive extrem de afectat de razboi. Un alt deziderat al administratiei feroviare romanesti a fost si standardizarea. Adoptarea doar a unui limitat de tipuri de locomotive in concordanta cu nevoile de trafic de pe liniile CFR era un deziderat mai vechi al CFR. Toata perioada intebelica a fost marcata de aceasta standardizare si de asimilarea in productia interna a catorva tipuri de locomotive. O solutie destinata imbunatatirii tractiunii garniturilor de marfa a fost aducerea in tara a seriei 40.000. Locomotive puternice, acestea aveau insa un dezavantaj, resimtit acut pe liniile invechite din Vechiul Regat: masa mare pe osie. Cele 17.2 t erau relativ mult pentru o infrastructura slaba a CFR. Este unul din motivele pentru care locomotivele din seria 40.000 nu au cunoscut o raspandire atat de mare in depourile din tara si motivul pentru care calea ferata romana a cautat o solutie, in adoptarea unui model puternic dar care sa solicite mai putin calea. Solutia ideala, dovedita in timp, a fost adoptarea modelului prusac G10.  Ca si modelul G8.1 ambele concepte erau anterioare primului razboi mondial. Modelul german avea o lungime totala (cu tender 3T16.5) de 18912mm peste tampoane, inaltimea 4250, roti cuplate cu diametrul 1400mm, o incarcare pe osie de 15.4t, putand remorca garnituri de calatori cu viteza maxima de 60km/h (la aceasta viteza pe o rampa 0, masa maxima ce putea fi remorcata era de 1150t) si un maxim de 1790t cu viteza de 45 km/h in aliniament pentru trenuri de marfa. Din 1910, anul aparitiei modelului si pana in 1923, numai in parcul cailor ferate prusace au existat 2307 exemplare din acest tip.

La calea ferata romana tipul G10 ajunge dupa primul razboi mondial. Curand, datorita calitatilor acestei locomotive, va fi declarata modelul standard pentru liniile CFR in tractiunea garniturilor de marfa pe toate categoriile de linii. In exploatare, datorita vitezei reduse a garniturilor mixte si calatori de rang inferior, seria 50.100 a fost des folosita si in remorcarea categoriilor de trenuri enumerate anterior.

Prima comanda la CFR pentru achizitionarea locomotivelor de acest tip este lansata in 1920. In 1921 uzinele germane livreaza primele locomotive. In total 804 locomotive din aceasta serie vor intra in parcul CFR.

Vedere laterala a locomotivelor din seria G10. In acest desen a 7000-a locomotiva G10 construita. Loocmotiva cu acest numar va fi livrata companiei franceze PLM si va purta numarul 5011. Locomotivele din parcul CFR au fost identice, avand in plus instalatia de ars pacura. Jos, o sectiune prin aceiasi locomotiva.

In evolutia seriei 50.100 la CFR sunt de mentionat cateva momente extrem de importante:

In 1926 Uzinele Resita construiesc prima locomotiva seria 50.100, facand dovada ca in Romania exista posibilitatea tehnologica de a produce pe scara latga un model modern si complex de locomotiva pe ecartament normal. Prima loocmotiva construita de UDR va fi 50.243 si care va purta numele “Regele Ferdinand”. Acest pas extrem de important in istoria UDR va primi din partea familiei regale intreaga consideratie si atentie, aparitia acestei locomotive fiind un obiect al mandriei nationale si al capacitatii de dezvoltare a tinerei Romanii Mari.

In 1928 locomotiva 50.340 parasea Uzinele Malaxa purtand numele “Regele Mihai”.  Foarte tanarul pe atunci rege Mihai a aparticipat la ceremonia de prezentare a locomotivei in Gara de Nord, eveniment prezentat pe larg in presa vremii. Dupa 1928 nu se vor mai lansa comenzi in afara tarii pentru locomotivele 50.100. 

In 1936 se lanseaza comanda pentru seria 50.100 cu distributie Lentz si viteza sporita la 70 km/h. Dintr-o comanda mai ampla, si datorita izbucnirii razboiului, nu se vor construi decat 10 locomotive, numerotate 50.1001-50.1010. Din aceasta serie se mai pastreaza astazi 50.1001, transformata insa la mijlocul veacului trecut intr-o locomotiva cu distributie clasica Heusinger.

50.1001 in Sibiu
50.345 in Curtea de Arges

In timpul celui de al doilea razboi mondial parcul de locomotive CFR a fluctuat, parte din locomotive fiind cedate catre URSS in momentul anexarii Basarabiei. Cateva din aceste locomotive au fost recuparate, pentru ca CFR sa sufere din nou pierderi pana in 1945 ca urmare a situatiei frontului. Seria 50.100 a fost “calul de povara” al transporturilor de trupe si materiale pe fronturile unde se afla armata romana.  Un aspect mai putin cunoscut este faptul ca pe liniile CFR au circulat in anii razboiului locomotive germane din seria DR 57 (sorele gemene ale seriei 50.100 CFR), inchiriate de administratia romana de cale ferata pentru transporturile militare spre front. O parte din aceste locomotive nu au mai fost repatriate dupa august 1944, fiind inmatriculate ulterior la CFR. Cert este ca in 1956 se mai aflau in parcul CFR doar 645 de locomotive. Parcul va ramane constant si locomotivele seriei vor fi retrase treptate si trecute in parcul rece dupa 1970. La inceputul anilor ‘90 cateva exemplare se mai aflau inca la manevra, in diverse complexe feroviare din tara, demonstrand dupa 70 de ani de activitate la CFR si 80 de ani de la aparitia acestui model in Europa, fiabilitatea si robustetea unei masini cu abur. O dovada a calitatii acestor masini este si faptul ca in decursul anilor administratiile feroviare din Belgia, Franta, Danemarca, Cehoslovacia, Polonia, Turcia, Siria, Irak, Grecia, Italia, Olanda, Austria, Ungaria si Romania au avut in parc aceste locomotive.

Din pacate in Romania, din 804 exemplare doar 50.378 aflata in Muzeul de Locomotive de la Resita a fost expusa publicului, si foarte curand, 50.497 la Predeal. Alte cateva exemplare se mai gasesc in tara, in diverse stadii de degradare si consideram ca ar trebui puse in valoare prin restautrarea lor si expunerea in diverse locuri din tara. Locomotiva a facut parte in deceniile de activitate din parcul tuturor depourilor importante. Fara a risca sa gresim, putem afirma ca aceasta locomotiva universala a facut serviciu pe toate liniile CFR de ecartament normal, din toate provinciile tarii.

50.497 in Predeal
50.451 in Sibiu
314 50.100 pag 203

Doua fotografii document. Stanga, coperta Revistei CFR din martie 1934. O locomotiva din seria 50.100 remorcand un tren de calatori in statia Galati. In dreapta, 50.340 prima locomotiva din seria 50.100 construita de Malaxa pentru CFR in timpul asamblarii finale.

Ani de constructie: 1919-1944

Constructori:
Allgemeine Elektrizitats Gesellschaft, Berlin AEG
A. Borsig, Berlin-Tegel Bor
Hannoversche Maschinenbau AG, Hanover-Linden (Hanomag) Han
Henschel & Sohn, Kassel Hen
Arnold Jung Lokomotivfabrik Gmbh, Jugenthal bei Kirchberg an der Sieg Jung
Friedrich Krupp, Maschienenfabrik Essen, Abt. Lokomotivbau Krupp
Linke Hofmann Werke, Breslauer AG fur Eisenbahnwagenbau Lokomotiv und Maschienenbau Breslau LH
Uzinele Nicolae Malaxa Bucuresti SAR (1928-1940) Mlx
Orenstein & Koppel, Berlin-Drewitz OK
Uzinele de Fier si Domeniile Resita (1926-1944) Res
Rheinische Metallwaaren und Maschienenfabrik, Dusseldorf-Derendorf Rhm
Maschinenbauanstalt F. Schichau, Elbing Schi
Maschienen-Fabrik der k.kpriv. osterreichischen Staatseisenbahn-Gesellschaft, Wien StEG
Aktiengeselschaft der Lokomotivfabrik, vormals G.Sigl, Wiener Neustadt Wrn

Informatii despre locomotivele fabricate in Romania:
Locomotivele seriei 50.100 au fost destinate in principal tractarii trenurilor grele de marfa.Locomotivele din aceasta serie construite in Romania au avut la baza proiectele locomotivelor germane tip G10 existente deja in Romania, fata de care s-au facut unele modificari constructive si functionale. In principal acestea au constat in folosirea arderii mixte, carbuni si pacura, utilizind injector de pacura de tip Cosmovici, precum si in modernizarea instalatiilor si normalizarea pieselor.

Citeva dintre principalele solutii constructive adoptate pentru locomotivele seriei 50.100:
- cazanul de forma normala in constructie combinata nituita si sudata, cu cutie de foc din otel;
- gratarul inclinat cu un sector mobil;
- regulatorul de aburi cu supapa;
- doua capete de emisie tip Kylchap;
- alimentarea cu apa a cazanului: primele locomotive erau dotate cu doua injectoare orizontale apoi urmatoarele cu injectore verticale; majoritatea au fost dotate cu un injector vertical montat pe dreapta si cu un injector cu aburi de emisie montat pe stinga;
- a fost primul tip de locomotiva de la CFR la care s-a aplicat preincalzirea apei de alimentare cu ajutorul injectoarelor folosind aburi de emisie;
- supraincalzitorul cu colector de aburi in constructie turnata din doua bucati;
- supapele de siguranta tip Pope-Coale;
- cadrul cu lonjeroane din tabla groasa de 38 mm;
- suspensia cu balansiere;
- distributia cu sertare cilindrice; locomotivele 50.1001-50.1010 au fost dotate cu distributie de tip Lentz cu supape;
- mecanismul de comanda a distributiei tip Heusinger;
- frina automata tip Westinghouse, ultimele locomotive cu frina tip Knorr;
- ungerea cu doua pompe de ulei una pentru ungerea cilindrilor , cealalta pentru ungerea cuzinetilor de osie;
- iluminatul electric cu turbogenerator cu abur, primul tip de locomotiva cu iluminat electric fabricat in tara;
- nisiparul actionat pneumatic;
- separator de apa in domul de aburi;
- supape pentru purjarea cazanului;
- injector de pacura;
- vitezometru cu banda inregistratoare;
- pirometru pentru masurarea aburilor supraincalziti;
- instalatie cu aburi pentru incalzirea trenului.
Arderea era mixta carbuni si pacura.

Numar total de locomotive construite in Romania: 520 (261-Resita si 259-Malaxa)
Numere de circulatie si constructori:
50.001-50.065   StEG
50.066-50.075   Wrn
50.076-50.080   StEG
50.081-50.084   ex PKP Tw12
50.101-50.150   Rhm
50.151-50.170   Bor
50.171-50.187   Krupp
50.188-50.202   Rhm
50.203-50.214   OK
50.215-50.224   Bor
50.225-50.234   Rhm
50.235-50.242   OK
50.243-50.252   Res
50.253-50.255   Bor ex. DR 57
50.256-50.258   Han ex. DR 57
50.259-50.260   Bor ex. DR 57
50.261-50.262   Han ex. DR 57
50.263-50.265   Hen ex. DR 57
50.266-50.268   Krupp ex. DR 57
50.269                Bor ex. DR 57
50.270                OK ex. DR 57
50.271-50.273   Rhm ex. DR 57
50.274-50.276   Krupp ex. DR 57
50.277-50.281   Hen ex. DR 57
50.282-50.283   Han ex. DR 57
50.284-50.286   Krupp ex. DR 57
50.287                Rhm ex. DR 57
50.288                Han ex. DR 57
50.289                OK ex. DR 57
50.290                Han ex. DR 57
50.291                OK ex. DR 57
50.292                Rhm ex. DR 57
50.293                OK ex. DR 57
50.294-50.303   Jung
50.304-50.339   Res
50.340-50.349   Mlx
50.350-50.379   Res
50.380-50.389   Mlx
50.390-50.411   Hen
50.412-50.423   Krupp
50.424-50.435   Bor
50.436-50.446   LH
50.447-50.452   Schi
50.453-50.469   AEG
50.470-50.494   Res
50.495-50.529   Mlx
50.530-50.564   Res
50.565-50.682   Mlx
50.683-50.703   Res
50.704-50.705   Mlx
50.706-50.730   Res
50.731-50.773   Mlx
50.774-50.781   Res
50.782-50.789   Mlx
50.790-50.808   Res
50.809-50.823   Mlx
50.824-50.838   Res
50.839-50.858   Mlx
50.859-50.883   Res
50.901-50.912   ex DR 57.10

50.1001-50.1010   Res

Tip

--

E h2

Diametrul rotilor cuplate motoare

mm

1400

Numarul cilindrilor

--

2

Diametrul cilindrului

mm

630

Cursa pistonului

mm

660

Timbrul cazanului

kgf/cm2

12

Suprafata de incalzire

m2

144,42

Suprafata de supraiincalzire

m2

50,20

Suprafata gratarului

m2

2,63

Greutatea pe osie

tf

14,94

Greutatea in serviciu (fara tender)

tf

74,7

Lungimea peste tampoane (incl. tenderul)

mm

18937

Viteza maxima

km/h

60

Forta de tractiune

kgf

15700

Puterea

CP

1100

Tip

--

E h2

Diametrul rotilor cuplate motoare

mm

1400

Numarul cilindrilor

--

2

Diametrul cilindrului

mm

630

Cursa pistonului

mm

660

Timbrul cazanului

kgf/cm2

12

Suprafata de incalzire

m2

146,0

Suprafata de supraiincalzire

m2

58,80

Suprafata gratarului

m2

2,58

Greutatea pe osie

tf

15,4

Greutatea in serviciu (fara tender)

tf

76,6

Lungimea peste tampoane (incl. tenderul)

mm

18910

Viteza maxima

km/h

60

Puterea

CP

1100

In stanga datele tehnice ale locomotivelor construite in Romania. Pentru comparatie, in dreapta cateva date ale locomotivelor construite in Germania.

in zapada in cabina

In stanga o imagine rara. Locomotiva 50.432 a trenului 5408 ramasa in zapada pe linia a 2-a intre Adjud si Pufesti in februarie 1934. In dreapta suntem pe locul mecanicului in 50.451, in depoul Sibiu in august 2003.

textul: Catalin Pavel si Andrian Raduta, fotografii din colectia Catalin Pavel. Toate elementele prezentului site sunt proprietatea autorilor si nu pot fi folosite fara acordul acestora. copy-right foto: Catalin Pavel catalinpavel@yahoo.com